Ніацинамід – модний та ефективний інгредієнт в косметиці | GoBeauty
Ніацинамід – модний та ефективний інгредієнт в косметиці, Фото 234

10 лютого 2021

Ніацинамід – модний та ефективний інгредієнт в косметиці

Із стрімким зростанням популярності японської та корейської косметики увага все частіше виявляється прикута до ніацинаміду – унікального інгредієнту, що сприяє загальному омолодженню шкіри і ефективно допомагає в боротьбі з акне. GoBeauty Blog розібрався, в чому ж його основні переваги.


Ніацинамід (на етикетках косметики і в літературі можна зустріти ще одну його назву – нікотинамід) – це форма вітаміну В3. Для здоров'я шкіри він дуже важливий: його дефіцит в організмі викликає сухість та лущення шкіри, свербіж, підвищення чутливості до сонця. Набір цих симптомів, пов'язаний з нестачею В3, називають пеллагрічним дерматитом.


Уповільнення синтезу вітаміну В3 з віком є ​​однією з важливих причин старіння шкіри, пишуть в книзі «Наука краси» лікар-дерматокосметолог, експерт з розробки косметики Тійна Орасмяе-Медер і дерматовенеролог Оксана Шатрова. «Нестача вітаміну В3 порушує мікроциркуляцію, погіршує стан стінки капілярів, знижує активність синтезу колагену і еластину», – стверджують вони. Але є і хороші новини: косметика з ніацинамідом здатна вирішити цю проблему.


Компонент цей відмінно вивчений, тож гучні обіцянки виробників косметики підтверджують і результати досліджень. В одній зі статей Журналу косметичної дерматології наводять багато фактів на підтримку видатної дії ніацинаміду: пишуть, що він розгладжує поверхню шкіри, допомагає в загоєнні ран і перешкоджає утворенню ракових клітин. Дані були отримані за результатами тестів, в рамках яких учасники використовували косметику з 2-5% Ніацинаміду.


Застосування для зрілої шкіри

Ніацинамід в косметиці для вікової шкіри ефективно розгладжує зморшки, вирівнює шкіру і підвищує її тургор. При зовнішньому застосуванні ніацинаміду збільшується кількість церамидів в шкірі, що сприяє відновленню порушеної бар'єрної функції і зменшенню втрати вологи.


Люди, які страждають від куперозу або розацеї (неминаюче почервоніння обличчя), теж відзначать благотворний вплив на свою шкіру косметики, що має в складі ніацинамід. Антизапальні властивості вітаміну дозволяють йому впливати на реактивність шкіри, тим самим значно знижуючи запалення.


Застосування для молодої шкіри

Як і у випадку з віковою шкірою, ніацинамід відновлює гідробаланс і молодої шкіри, ураженої акне, стимулюючи мікроциркуляцію і звужуючи пори. Крем, що має в складі цей цілющий вітамін в концентрації не менше 5%, здатний за кілька тижнів вирівняти відтінок шкіри і значно зменшити акне. Він також відмінно прибирає і червоні сліди, що залишаються на шкірі після акне, і сліди вугрової висипки.


Люди з жирною шкірою теж оцінять переваги ніацинаміду – вітамін регулює вироблення шкірного сала, поступово його нормалізуючи і матуючи шкіру природним чином.


Де шукати ніацинамід

Ніацинамід є в багатьох косметичних засобах – він добре працює і до того ж не дуже дорогий. Головне, на що варто звернути увагу – щоб в складі було не менше 2%, так як саме така концентрація підтвердила свою дієвість. Якщо на банці не вказано відсоток інгредієнту, то, швидше за все, його дуже мало.


Ніацинамід – стабільний компонент, він не руйнується при контакті з повітрям і світлом, як вітамін С. Тому можна сміливо вибирати будь-яку форму банки. Але краще звернути увагу на ті, які з дозатором – так крем довше збереже всі активні компоненти.