Сквалан: що це і чому всі обожнюють його | GoBeauty
Сквалан: що це і чому всі обожнюють його, Фото 848

05 серпня 2022

Сквалан: що це і чому всі обожнюють його

Сьогодні модно розбиратися в інгредієнтах косметики, особливо в натуральних. Але навіть досвідчені бьютіголікі губляться, коли чують «сквалан» і «сквален». Чим же відрізняються ці два компонента, різниця яких, на перший погляд – в одній літері?


Сквалан або сквален

Сквалан – це стабілізована, отримана в процесі гідратування форма сквалена. Його виробляють з олій: оливкової, бавовняної, лляної, пшеничних зародків і рисових висівок. І за текстурою сам сквалан – це масло.


Сквален був відкритий в 1906 році японським хіміком Мітсумару Тцужімото, і з тих пір почалися дослідження по його використанню в косметиці і догляді за шкірою. Сквалан же був вперше виготовлений зі сквалена в 1916 році. Сквалан в порівнянні зі скваленом більш стійкий до високих температур і процесу окислення. Він довше зберігається, практично не має запаху і кольору і відмінно сумісний зі шкірою людини. Ці якості зробили його ідеальним інгредієнтом косметичних формул.



Користь олії сквалан для шкіри

Протизапальна властивість. Олія підвищує імунітет в клітинах, має протигрибкову дію, допомагає антитілам, які борються з бактеріями, інтенсивніше вироблятися.


Загоююча олія. Сквалан інтенсивно відновлює шкіру, стимулює ріст клітин, допомагає вітамінам і макроелементам глибше проникати в шкіру.


Зміцнювальна властивість. Сквалан зміцнює кератинові лусочки волосся, живить волосяні цибулини, пом’якшує шкіру голови.


Фіксуюча властивість. Олія регулює дифузію речовин, рівномірно розподіляє пігменти в косметиці, зберігає стійкість кольору.


Оскільки шкіра вже виробляє свою власну версію сквалану, цей компонент в складі продуктів догляду легко проникає всередину і в короткі терміни відновлює природний гідроліпідний бар’єр. Ось чому продукти зі скваланом підходять усім типам шкіри, навіть найчутливішій.


Крім того, сквалан допомагає заспокоїти подразнену екземою, атопічним дерматитом та псоріазом шкіру, а ще надійно захищає дерму від вільних радикалів, які можуть привести до появи ознак передчасного старіння.


Сквалан в чистому вигляді або продукти з цим компонентом також відмінно підходять для зволоження кутикули, делікатної шкіри навколо очей і губ. Наприклад, він відновлює і усуває лущення на губах краще, ніж більшість щільних і поживних бальзамів. Справжня зимова знахідка!


На цьому надздібності сквалану не закінчуються. Він також може успішно допомогти відновити сухе волосся, якщо нанести очищений сквалан в чистому вигляді на пасма, а за необхідністю зволожити і шкіру голови. До речі, цей трюк давним-давно взяли на озброєння імениті hair-майстри.


Коли сквалан наноситься на шкіру голови, він успішно імітує природний себум. Якщо ви живете в екстремальних погодних умовах, застосування сквалану особливо корисно в запобіганні збитку від поганої погоди, підтримуючи вологість і природну м’якість волосся.


Застосування сквалану в косметології

В косметології професійні засоби зі скваланом застосовуються для догляду за чутливою шкірою з ослабленим захисним бар’єром. Креми і маски з цією речовиною у складі наносяться на шкіру обличчя після процедур, які її травмують, наприклад:

  • кислотних пілінгів;
  • дермабразії;
  • ретиноєвого пілінгу.

Засоби зі скваланом в складі заспокоюють шкіру, прискорюють її загоєння і перешкоджають проникненню бактерій.