Вітамін С в косметиці: користь, види, особливості застосування | GoBeauty
Вітамін С в косметиці: користь, види, особливості застосування, Фото 224

02 грудня 2021

Вітамін С в косметиці: користь, види, особливості застосування

Вітамін С (аскорбінова кислота) – один з найулюбленіших та найпопулярніших жителів наших косметичних баночок. Його можна знайти в різних засобах – anti-age, відбілюючих, зволожуючих і «для сяйва». Чим же такий хороший вітамін С, навіщо його додають в косметику, які форми він має та чи можна застосовувати косметику з ним влітку? Читайте в новій статті GoBeauty Blog.


Про вітамін С

Аскорбінова кислота – це прекрасний антивіковий компонент, який діє відразу на кількох «фронтах»:

  • захищає клітини шкіри від окислення або, простіше кажучи, є одним з найвідоміших і популярних антиоксидантів;
  • стимулює синтез колагену, зміцнює шкіру, підвищує її пружність;
  • повертає шкірі сяйво, а також вирівнює її тон;
  • висвітлює шкіру (пігментні плями, сліди постакне та ін.) та бореться з ознаками фотостаріння шкіри;
  • сприяє зміцненню капілярів (що вельми корисно при куперозі).

Щодо ефективності вітаміну С, то він працює і при відносно низьких концентраціях (1-2%). Зрозуміло, що з підвищенням процентного співвідношення вітаміну С підвищується і ефективність, але разом з тим підвищується «жорсткість» продукту. Тож тут важливо обрати саме той засіб, який підходить до вашого типу шкіри.


Види аскорбінової кислоти в косметиці

Вітамін С, який додається в косметичні засоби може мати декілька різних форм:

  • Ascorbic acid – «чистий» вітамін С, одна з найпопулярніших і активних його форм (і, до речі, найдешевша), при цьому найстабільніша і потенційно подразнююча (кислотна форма);
  • Tetrahexyldecyl Ascorbate (THDA) – одна з трьох найстабільніших формул, досить м'яка. Рекомендується використовувати у вечірній час;
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) – м'яка і дуже стабільна форма вітаміну С (ефективна навіть у низьких концентраціях);
  • Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) – ще одна стабільна форма вітаміну С, при цьому дуже м'яка (відмінно підходить чутливій шкірі);
  • Ascorbyl Glucoside – досить стабільна форма аскорбінової кислоти, сприяє зволоженню шкіри;
  • Ascorbyl Palmitate – не дуже стабільна форма вітаміну С, проте досить м'яка (рекомендується використовувати у вечірній час).

Особливості використання косметики з вітаміном С

Особливо обережно варто використовувати косметику з вітамінами для обличчя дівчатам з чутливою шкірою, так як аскорбінова кислота здатна викликати печіння, свербіж і почервоніння. Щоб уникнути неприємних наслідків, для початку варто використовувати продукти з низькою концентрацією. Найефективніше вітамін С працює в концентрації 10-20%.


Продукт з вітаміном С повинен мати кислотний рН від 2,8 до 3,4, аби діяти максимально ефективно і не викликати подразнення шкіри. Також слід брати до уваги інші інгредієнти в косметичному продукті, які працюють в тандемі з вітаміном С найкраще: вітамін Е, ферулова кислота, тирозин і цинк.


Особливості застосування влітку

Засоби з вітаміном С можна і потрібно використовувати влітку. Вони допомагають відновити шкіру після впливу ультрафіолету. Аскорбінова кислота – чудовий антиоксидант, інгібітор меланіну (пригнічує пігментацію), стимулятор вироблення колагенових і еластинових волокон (покращує еластичність і зовнішній вигляд шкіри). Проте, похідні вітаміну С пальмітат і ліпосоми здатні спровокувати активне вироблення вільних радикалів в шкірі під впливом UV-випромінювання. Тому продукти з такими формами вітаміну слід наносити виключно на ніч, а вдень користуватися сонцезахисними продуктами.