Зверніть увагу: шкідливі речовини в косметиці | GoBeauty
Зверніть увагу: шкідливі речовини в косметиці, Фото 1121

01 вересня 2022

Зверніть увагу: шкідливі речовини в косметиці

У косметичних засобах безліч інгредієнтів, які вбираються в шкіру і потрапляють в організм. Тому варто з уважністю підходити до того, що ви наносите на шкіру.


Тому варто користуватися золотим правилом «довіряй, але перевіряй» і читати склад перед тим, як використовувати засіб. Ось 5 інгредієнтів, яких варто уникати.


Парабени

Це консерванти, які можна знайти в абсолютно усьому. Їх легко побачити на етикетці, тому що шкідливі речовини обов'язково будуть закінчуватися «парабеном», наприклад: метилпарабен, пропліпарабен, ізопропілпарабен та ізобутілпарабен. Ці речовини є відомими ендокринними порушниками. Вони імітують естроген в організмі і можуть призвести до гормонального дисбалансу і, можливо, навіть до раку молочної залози.


Штучний аромат/Парфуми

Майже кожен косметичний продукт (навіть «без запаху») містить штучні ароматизатори. Виробники не зобов'язані розкривати, що насправді знаходиться в їх ароматах. Тому ви побачите Fragrance або Parfum в списку інгредієнтів, хоча це може бути суміш з канцерогенів, алергенів, ендокринних розладів і подразників.


Лаурилсульфат натрію та лауретсульфат натрію (SLS і SLES)

SLS і SLES - це спінюючі елементи, які використовуються в ряді засобів особистої гігієни, включаючи засоби по догляду за шкірою і косметику, шампунь і зубну пасту. Це поверхнево-активні речовини, які можуть викликати подразнення шкіри або алергію.


Фталати

Це пластифікатор, який додають в пластик, щоб він не став крихким. Фталати використовуються в косметиці головним чином в ароматизаторах, а також можуть бути знайдені в інших засобах особистої гігієни, таких як лак для волосся і лак для нігтів. Приклади включають в себе: DBP, DEHP, DEP та інші. Як і парабени, фталати є ендокринними порушниками та можуть викликати гормональні і репродуктивні проблеми.


Діетаноламін

Це відомий канцероген і токсин для дихальних шляхів, тому ЄС обмежив його використання в продуктах особистої гігієни. Незважаючи на це, його все ще використовують в піні для ванн, гелях для душу і шампунях. На косметичних етикетках він часто позначається як DEA.