Еластин в косметиці для молодості та краси шкіри | GoBeauty
Еластин в косметиці для молодості та краси шкіри, Фото 822

04 серпня 2022

Еластин в косметиці для молодості та краси шкіри

Еластин часто підноситься як супергерой антивікових продуктів, борець зі зморшками, що стоїть на сторожі пружності шкіри. Привабливі описи обіцяють відновлення еластичності, потужний ліфтинг-ефект, швидке розгладження зморшок і повернення молодості шкіри.


Давайте розберемося, що ж таке еластин, де його видобувають, чим обумовлені його властивості та навіщо його додають в косметику.


Що таке еластин

Еластин – білок, що становить основу еластичних волокон сполучної тканини. Разом з колагеном він забезпечує механічну міцність органів, захищає від шкідливих впливів зовнішнього середовища, допомагає «затягуватися» ранам і пошкодженням. Основна частина процесу синтезу цієї речовини відбувається в клітинах-фібробластах.


Основні функції еластину:

  • підтримка еластичності і пружності шкіри;
  • розтягування і стискання шкіри до початкових розмірів;
  • регенерація поверхні шкіри при різних ушкодженнях (опіки, травми, виразки, запалення);
  • утримання вологи всередині клітин верхнього шару епідермісу;
  • контроль за виробленням підшкірного сала.

Амінокислоти і білки, які входять до складу еластину, разом з клітинами шкіри формують міцний каркас, що перешкоджає в’ялості, провисанню шкіри і виникненню зморшок.


Чим старше стає людина, тим менше виробляється еластину, що відразу проявляється на зовнішньому вигляді шкіри. Руйнуванню клітин еластину також сприяє куріння, яке ускладнює синтез молекул цього білка.


Після 30 років потрібно поповнювати кількість еластину для збереження еластичності вашої шкіри. Це можна зробити декількома способами:

  • медичними препаратами (таблетки, ампули);
  • вживанням продуктів з вмістом еластину (молочні і морепродукти, горіхи, рослинні олії);
  • косметичними засобами (маски, креми).

Щоб довше зберегти молодість і красу, потрібно застосовувати всі ці способи, – це дозволить досягти бажаного ефекту набагато швидше.


Джерела косметичного еластину

Цей білок в складі косметичних продуктів є похідною речовиною, отриманою як з рослинних, так і з тваринних джерел. Цей компонент присутній в організмі в різних органах всіх хребетних безщелепних риб. На сьогодні основне джерело еластину, який використовують у виробництві косметики – це морські ресурси. З цією метою переробляються різні види риб, а також водорості з регіону крайньої півночі Атлантики. Для виробництва гідролізованого еластину переважно використовується шкіра таких риб, як пікша, сайда і камбала. Сам інгредієнт зберігається у вигляді гелю, рідше – в порошкоподібної формі.


Цінність еластину для косметології

Одна з найбільш унікальних властивостей цього білку – це його розтяжність. Він може змінити розмір волокон, звужуючись і розтягуючись, за рахунок чого підвищується міцність шкіри і підтримання її форми, відновлення рельєфу після навантаження або тиску. Подібні властивості еластину обумовлені наявністю особливого способу ​​укладання його молекул – закручених спіралей, які можуть розтягуватися і стискатися нескінченну кількість разів, поки молекула ціла. За рахунок цього обличчя рухається, формується міміка, і утворюються і пропадають складочки навколо рота і біля очей, на лобі.


Еластин в кремах

Одна з важливих властивостей еластинових волокон – це здатність вбирати молекули води. За рахунок цього тканини підтримують потрібний рівень зволоженості і пружності. Тому продукти з еластином застосовуються в косметології для зволоження і підвищення тонусу шкірних покривів. Препарати з еластином обіцяють відновити еластичність епідермісу. Але для того, щоб еластин надав хоча б якогось ефекту, попередньо його піддають гідролізу. Це розщеплення волокон на більш дрібні фрагменти, які можуть мати великий біологічний ефект. Білок в принципі можна розщепити практично до амінокислот, але ефект його буде вже не таким, як у вихідної речовини.


Якщо використовувати креми з гидролізатом еластину, на поверхні утворюється тонка плівка з пептидів, фрагментів білка. Вона допомагає зменшувати втрати вологи, зволожує верхні шари шкіри, має легкий ефект підтяжки. По суті, ці гідролізати імітують дію вологих компресів, нанесених на шкіру тонким шаром.